Het verhaal van Fred Colman – leerkracht-in-opleiding

25 februari 2023

share:

Wat voor werk doe je?

Ik werk niet. Ik studeer. Begrijp me niet verkeerd, ik heb meer dan 20 jaar gewerkt en studeren is tot nu toe de moeilijkste taak van allemaal geweest. Ik ben laatstejaarsstudent secundair onderwijs voor de vakken Nederlands en Aardrijkskunde. Op het moment loop ik stage.

Wat is voor jou de kern van je werk?

Ik probeer al heel mijn leven te vinden waarvoor ik in de wieg gelegd ben. Waar mijn vaardigheden het best gebruikt kunnen worden. Ik ben nu beland in het onderwijs, daar ik alle “troeven” in huis heb om een goede leerkracht te zijn. Althans, dat wordt me verteld. Ik vorm jongeren.

Wat heb jij nodig om je werk goed te kunnen doen?

Wat ik nodig heb om mijn werk te kunnen doen en waar ik van droom zijn twee verschillende dingen. Praktisch hebben we de ademruimte nodig om te kunnen focussen op onze hoofdtaak. In de realiteit hebben we te veel borden in de lucht om dit haalbaar te maken. Ik droom ervan te kunnen werken in een omgeving die respect heeft voor wie ik ben en met de eerlijkheid om samen realistisch een betere wereld te kunnen maken, elke dag.

Waar heb je het meeste last van in je werk?

Ik heb het meeste last van marketing. De nood om dingen te verbloemen, beter te laten uitschijnen. Kijk eens naar hoe goed we het doen! De angst om realisme aan te wenden omdat je als pessimist bestempeld zou worden. We kunnen alleen maar beter worden als we in de spiegel durven te kijken.

Welk boek, welke film, welk kunstwerk etc. zouden we moeten lezen/zien, en waarom?

De meest geweldige verschrikkelijke vraag. Ik bestempel mezelf vaak als een cultuurbarbaar omdat ik vind dat er heel veel cultureel snobisme heerst in mijn sector. Goede tips kan ik dus niet echt geven. Ik zou zeggen: de originele werken van Roald Dahl. Nu we ze nog in zijn originele vorm kunnen bewonderen.

Is er een verhaal/anekdote/ervaring uit je werkpraktijk dat je wilt delen?

Ik ben nu drie jaar in opleiding. Drie jaar lang is er een stijgend probleem rond lerarentekort. Geen enkele keer is de vraag naar ons studenten gekomen hoe wij dat ervaren. Wij zijn de volgende generatie, en ook 55% van ons zal stoppen en overgaan naar een andere baan. De volgende lopende band in de vleesmolen. Excuses voor het grimmige beeld, maar beleidsvoerders zoeken naar antwoorden zolang de politieke agenda in hun voordeel staat. De echte antwoorden worden niet gezocht.

Met wie zouden wij beslist eens moeten praten voor een interview op deze website?

Mezelf, in een jaar of 3. 😊 (gaan we doen, misschien al iets eerder!)