Talentenfluisteraar Luk Dewulf: hoe weet je wat jouw talenten zijn?

23 februari 2023

share:

“Weten wat je talenten zijn kan je helpen om te beseffen hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor jezelf en anderen, hoe je de signalen van energieverlies en burn-out herkent en tegengaat, en hoe je talenten je soms ook in de problemen kunnen brengen,” schrijft ‘talentenfluisteraar’, pedagoog en talent- en burn-outcoach Luk Dewulf in de inleiding van zijn meest recente boek De Talentenfluisteraar – Haal het beste uit jezelf. Het boek werd me aangeraden voor Leonie Braskamp, zelf ook actief als coach en talentbegeleider – we spreken haar binnenkort voor een interview op deze site.

Het is een bekende uitspraak, en ook Luk Dewulf opent er zijn boek mee: “Iedereen die wordt geboren, wordt met talent geboren. Met bakken talent zelfs.” Bekend is ook de pedagogische visie van de onderwijsbenadering Reggio Emilia die spreekt van honderd talen waarmee een kind geboren wordt, talen die het traditionele onderwijs vervolgens systematisch afleert. Ieder kind barst van de talenten. Het zou de taak van het onderwijs moeten zijn deze tot ontwikkeling te brengen, in plaats van af te leren.

Wat is mijn talent?

Maar hoe weet je nu wat jouw specifieke talenten zijn? Wat is jouw ‘bijzondere aanleg’ zoals Wiktionary ’talent’ omschrijft? Ik dacht altijd: iets waar je goed in bent. En omdat je er goed in bent, geeft het je plezier en voldoening. Ik kan aardig schrijven, schrijven is mijn talent, en daarom doe ik het graag, heb ik er zelfs mijn beroep van mogen maken.

Luk Dewulf omschrijft een talent als dat wat je geen moeite kost en voldoening geeft; waardoor de tijd voor je vliegt; waarmee je je batterij oplaadt; en waarin je je authentieke zelf kunt zijn. Dewulf ziet een talent dus breder dan iets waar je goed in bent. Kost schrijven mij geen moeite? Laad ik er mijn batterij mee op? Ben ik als ik schrijf mijn authentieke zelf? Als ik eerlijk ben: ja, meestal wel, als ik mag schrijven over waar mijn interesse naar uitgaat. Moet ik schrijven over iets dat mij tegenstaat, dan is het voor mij net zo’n worsteling als voor vele anderen die zich geen schrijftalent zouden noemen.

Unieke combinatie van 39 talenten

Waar ik goed in ben, is woorden geven aan wat er rondgaat, aan wat mensen mij vertellen, aan het opschrijven van verhalen die gaan over wat mensen drijft, wat ze veranderen willen, wat ze nastreven, waar ze uniek in zijn. Wat voor talent heb ik dan?

Dewulf onderscheidt er 39, die in zijn boek kort worden beschreven. Ieder mens beschikt over meerdere van deze talenten, en in een unieke combinatie, wat ieder mens uniek maakt. Zoals Dewulf ze omschrijft, zijn ze niet altijd direct als talent te herkennen. Bijvoorbeeld: het talent ‘doorzetter’ heb je als je een inspanning erg lang kan volhouden, ook al gaat om iets dat niet leuk, of zelfs saai is. Je krijgt er dan een kick van als de opdracht is afgewerkt. Ik weet niet of ik dit een talent zou noemen, eerder een karaktereigenschap.

Ander voorbeeld: de ‘kennisspons’, een talent dat je hebt als je nieuwsgierig bent, van nieuwe informatie houdt, enthousiast wordt van interessante ontdekkingen. Hier herken ik me wel in, maar ook hier zou ik het eerder een eigenschap willen noemen, in plaats van een talent. Een talent blijkt pas wanneer je iets met een eigenschap doet, zou ik zeggen.

Complexer dan een invuloefening

Misschien begrijp ik Luk Dewulfs definitie van talent niet goed. Mijn schrijftalent valt denk ik het beste onder Dewulfs talent van de ‘woordkunstenaar’, omschreven als “ik hou van mooie woorden en haal er voldoening uit als ik de juiste formulering vind om een gedachte uit te drukken.” Ik geloof niet dat ik per se van mooie woorden hou, wel geeft het me voldoening als het me lukt de juiste woorden te geven aan wat iemand drijft. Voor mij zit er altijd ook een sociaal aspect aan wat ik schrijf: ik vind het belangrijk dat wat ik schrijf, kan resoneren. Verschillende talenten zullen dus samenkomen in die ene bevredigende activiteit van het schrijven. Het is dus complexer dan een invuloefening door het beantwoorden van enkele vragen. Misschien is dat wel precies wat Luk Dewulf beweren wil: dat het leven een zoektocht is naar de voor jouw unieke inzet van jouw unieke talenten. Laten we hem dat binnenkort eens gaan vragen.

Wil je reageren? Stuur een bericht aan post@geefonsvertrouwen.nl. Jouw reactie plaatsen we dan onder dit bericht.